Obwodowa polineuropatia indukowana leczeniem przeciwnowotworowym jako problem kliniczny - Ciszewska, Anna I.; Janecki, Marcin; Copija, Angelika; Nowakowska-Zajdel, Ewa (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2017)
Obwodowa polineuropatia indukowana chemioterapią (chemotherapy-induced peripheral neuropaty – CIPN) to częste powikłanie leczenia onkologicznego w istotnym stopniu pogarszające jakość życia chorych. Może być powodem zmniejszenia efektywności, a wręcz zniweczenia efektu terapii poprzez konieczność redukcji dawki, a nawet odstawienia skutecznego leku przeciwnowotworowego. O ile coraz więcej wiadomo na temat patogenezy CIPN, o tyle możliwości określenia czynników predykcyjnych, profilaktyki i leczenia nadal są ograniczone. W artykule omówiono patomechanizm i objawy kliniczne polineuropatii oraz sposoby terapii z uwzględnieniem różnic pomiędzy lekami onkologicznymi, przy których stosowaniu najczęściej obserwuje się polineuropatię. Zwrócono uwagę na potencjalne czynniki predysponujące z uwzględnieniem podłoża genetycznego. W przyszłości może to mieć znaczenie w wyodrębnieniu szczególnie narażonej grupy chorych przy kwalifikacji do określonego rodzaju leczenia.