Ocena zastosowania tapentadolu w uporczywym bólu pochodzenia neuropatycznego w chorobie nowotworowej - Jakubów, Piotr; Kościuczuk, Urszula; Kosel, Juliusz (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2017)
Ból neuropatyczny jest jednym z trudniejszych do opanowania rodzajów bólu. Pomimo szerokiej dostępności leków, które mogą być stosowane zarówno w bólu nowotworowym, jak i nienowotworowym, nadal w badaniach populacyjnych raportowane jest niedostateczne leczenie bólu. Uważa się, że pomimo dostępu do leków zalecanych w bólu neuropatycznym znaczna liczba pacjentów cierpi na te dolegliwości. Tapentadol – nowy lek opioidowy – jest przedstawicielem klasy farmakologicznej określanej jako MOR-NRI (combining μ-opioid receptor agonist and noradrenaline reuptake inhibitor). W pracy oceniono skuteczność leczenia farmakologicznego z zastosowaniem tapentadolu w bólu nowotworowym ze współistnieniem dolegliwości o cechach bólu neuropatycznego. Przeprowadzona analiza wykazała, że zastosowanie tapentadolu zmniejszyło dolegliwości bólowe mierzone z użyciem różnych skal. W zakresie oceny NRS (Numerical Rating Scale) odnotowano zmniejszenie dolegliwości bólowych średnio o 4 pkt w grupie pacjentów z zastosowaną politerapią i o 2 pkt w grupie z monoterapią. W ocenie według skali VAS (Visual Analogue Scale) odnotowano odpowiednio zmniejszenie natężenia dolegliwości bólowych o 4,5 pkt i 4,3 pkt. W ocenie nasilenia bólu neuropatycznego z zastosowaniem kwestionariusza DN-4 wystąpiło zmniejszenie odpowiednio o 2 pkt przy stosowaniu tapentadolu z lekiem przeciwdrgawkowym i o 4 pkt w politerapii skojarzonej dodatkowo z innym opioidem. Tapentadol wykazuje dobrą skuteczność i bezpieczeństwo w terapii bólu nowotworowego z komponentem neuropatycznym.