Różnice międzypłciowe w zaburzeniach psychicznych - Tereszko, Anna; Dudek, Dominika (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2017)
Medycyna i zdrowie człowieka przez większą część historii ludzkości postrzegane były przez pryzmat zdrowia męskiego. Obecnie obserwowane tendencje do feminizacji populacji, zwłaszcza w przypadku starszych pokoleń, skłania do modyfikacji dotychczasowego podejścia do problematyki zdrowia i obrazu choroby. Stale rosnąca liczba doniesień dotyczących różnic międzypłciowych w poszczególnych jednostkach chorobowych skłania do ujmowania płci i specyficznych dla niej objawów w ich przebiegu. Różnice te często wykraczają poza kwestie zapadalności, przebiegu czy też rokowania i obejmują również czynniki wpływające na podatność, wykrywalność i akceptację choroby psychicznej. W niniejszej pracy omówiono dotychczasowe doniesienia w zakresie różnic międzypłciowych w zaburzeniach afektywnych, lękowych, schizofrenii, zaburzeniach osobowości i ze spektrum autyzmu oraz uzależnieniach. W pracy zaprezentowano również biologiczne i społeczno-kulturowe tło obserwowanych różnic międzypłciowych. Podsumowane w niniejszej pracy badania wskazują na istnienie różnic międzypłciowych w każdej z omawianych grup zaburzeń. Badań skupiających się na różnym obrazie zaburzeń psychicznych w zależności od płci jest wciąż niewiele, a obserwowane różnice okazują się często nie mieć odzwierciedlenia w stosowanych skalach diagnostycznych oraz kryteriach klinicznych ujętych w DSM czy ICD. Mimo to analiza dotychczas uzyskanych danych na temat aspektów zaburzeń psychicznych specyficznych dla płci pozwala lepiej zrozumieć ich epidemiologię oraz podejmować trafniejsze decyzje kliniczne i decydować o bardziej adekwatnym leczeniu.