Łysienie androgenowe kobiet i mężczyzn. Rekomendacje diagnostyczno-terapeutyczne Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego - Brzezińska-Wcisło, Ligia; Rakowska, Adriana; Rudnicka, Lidia; Bergler-Czop, Beata; Czuwara, Joanna; Maj, Joanna; Olszewska, Małgorzata; Placek, Waldemar; Reich, Adam; Zegarska, Barbara (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2018)
Podstawowym procesem patogenetycznym w łysieniu androgenowym jest miniaturyzacja mieszków włosowych w okolicach androgenozależnych mediowana przez dwuhydrotestosteron. Diagnostyka różnicowa jest szczególnie złożona u kobiet i obejmuje szerokie spektrum chorób przebiegających z łysieniem niebliznowaciejącym i łysieniem bliznowaciejącym, w tym łysienie telogenowe i łysienie czołowe bliznowaciejące. Podstawowym, dodatkowym badaniem diagnostycznym jest trichoskopia. Łysienie androgenowe jest rejestracyjnym wskazaniem terapeutycznym dla minoksydylu (u kobiet i mężczyzn) oraz finasterydu (u mężczyzn), jednak piśmiennictwo medyczne wskazuje na znacząco szersze możliwości terapeutyczne. W pracy przedstawiono rekomendowane algorytmy postępowania terapeutycznego u kobiet i mężczyzn z łysieniem androgenowym.