Fotoprotekcja. Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego.Część 1: Promieniowanie ultrafioletowe i preparaty zawierające filtry UV - Narbutt, Joanna; Wolska, Hanna; Kaszuba, Andrzej; Langner, Andrzej; Lesiak, Aleksandra; Maj, Joanna; Placek, Waldemar; Reich, Adam; Rudnicka, Lidia; Zegarska, Barbara (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2018)
Promieniowanie ultrafioletowe ( ultraviolet radiation – UVR) stanowi niewielką część promieniowania elektromagnetycznego emitowanego przez słońce i składa się z trzech długości fal: UVC, UVB i UVA. Unikatowe właściwości biologiczne i oddziaływanie na skórę stanowią o jego udziale w wielu ważnych procesach, do których należą przyspieszone starzenie się skóry oraz powstawanie zmian przednowotworowych i nowotworowych. Stąd też wynika konieczność stosowania skutecznej fotoochrony w warunkach zwiększonej ekspozycji na światło słoneczne, a także w codziennym życiu. W rekomendacjach Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego omówiono właściwości promieniowania ultrafioletowego, stosowane obecnie preparaty ochronne, ich bezpieczeństwo i skuteczność kliniczną, a także odniesiono się do pewnych kontrowersji, takich jak ich działanie alergizujące czy hamowanie syntezy witaminy D. Przedstawiono również zasady fotoprotekcji w szczególnych grupach, tj. u dzieci oraz osób immunoniekompetentnych. Rekomendacje oparte są na obecnie obowiązujących wytycznych światowych oraz wiedzy eksperckiej.