Rola diety w etiopatogenezie trądziku - Kowalska, Hanna; Sysa-Jędrzejowska, Anna; Woźniacka, Anna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2018)
Trądzik pospolity jest jedną z najczęstszych chorób skóry u młodzieży i młodych dorosłych. Najnowsze dane wieloośrodkowe wskazują, że średnia częstość występowania trądziku w grupie wiekowej 15–24 lata w Europie wynosi 58%, a w Polsce 42%. Etiopatogeneza trądziku jest złożona. Bierze się pod uwagę czynniki zapalne, immunologiczne, genetyczne, hormonalne oraz środowiskowe (kosmetyki, leki oraz tzw. dieta zachodnia). Z aktualnych badań ankietowych wynika, że dieta jest powszechnie uznawanym czynnikiem pogarszającym przebieg trądziku. Aż 70% badanych zgłasza stosowanie różnych modyfikacji sposobu odżywiania w celu poprawy stanu skóry. Tymczasem dotychczas przeprowadzone badania nie pozwalają na sformułowanie opartych na dowodach wytycznych dietetycznych w leczeniu i profilaktyce trądziku. Najlepiej potwierdzono niekorzystny wpływ spożywania mleka oraz produktów o wysokim indeksie glikemicznym na skórę pacjentów z trądzikiem pospolitym. Rola spożycia czekolady (kakao) jest kontrowersyjna, należy jednak podkreślić, że najnowsze badania z randomizacją wskazują na jej możliwy udział patogenetyczny w indukowaniu zaostrzeń trądziku.