Folliculitis spinulosa decalvans: opis przypadku i odpowiedź na leczenie izotretynoiną i acytretyną - Barros, Mayara Hamilko de; Quintella, Danielle Carvalho; Cuzzi, Tullia; Pirmez, Rodrigo (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2018)
Keratosis pilaris atrophicans jest grupą rzadkich chorób, które charakteryzują się rogowaceniem mieszkowym na powierzchniach wyprostnych kończyn, stanem zapalnym i zanikowym bliznowaceniem. Spektrum keratosis pilaris atrophicans</i? obejmuje: ulerythema ophryogenes , atrophoderma vermiculatum oraz keratosis follicularis spinulosa decalvans . Folliculitis spinulosa decalvans uważa się za odmianę keratosis follicularis spinulosa decalvans , w przebiegu której występują przewlekle utrzymujące się wykwity skórne w postaci krostek i rogowaciejących grudek oraz łysienie bliznowaciejące. W piśmiennictwie opisano tylko nieliczne przypadki tego schorzenia, a leczenie stanowi wyzwanie terapeutyczne. Opisujemy przypadek 20-letniego mężczyzny z folliculitis spinulosa decalvans . Pacjent zachorował w dzieciństwie, jednak w ostatnich 5 latach obserwowano nasilenie zmian z okresową tendencją do zaostrzeń. Leczenie izotretynoiną nie było skuteczne, jednak obserwowano umiarkowaną poprawę po leczeniu acytretyną.