Zmiany w Programie Szczepień Ochronnych 2018 - Siewert, Bartosz; Wysocki, Jacek (Lekarz POZ, 2018)
Program Szczepień Ochronnych (PSO) w Polsce jest ogłaszany w formie komunikatu Głównego Inspektora Sanitarnego (GIS) zawsze w październiku roku poprzedzającego jego realizację. Po znaczących zmianach, które wprowadzono w 2017 r., te zaplanowane na 2018 r. są niewielkie. Dotyczą one jedynie pojedynczych zapisów w każdej z głównych części PSO. Najważniejsze z nich to zmiany sformułowań odnoszących się do realizowania szczepień przeciwko Streptococcus pneumoniae dzieci urodzonych przedwcześnie oraz dodanie informacji o zastosowaniu 4-walentnej szczepionki przeciwko grypie – zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Należy pamiętać, że możliwe są jeszcze nowelizacje komunikatu GIS w ciągu roku, w związku z czym warto śledzić informacje na stronie internetowej.