Leczenie sezonowego alergicznego nieżytu nosa według zaleceń zmodyfikowanych w 2017 r. - Pawliczak, Rafał (Lekarz POZ, 2018)
Od czasu opublikowania ostatnich zaleceń przez Amerykańską Akademię Astmy, Alergii i Immunologii upłynęło kilka lat. W tym czasie pojawiły się nowe leki i badania kliniczne, a przede wszystkim pytania i wątpliwości lekarzy praktyków. Aby odpowiedzieć na te pytania i potrzeby, eksperci pod kierunkiem Marka S. Dykewicza opracowali przegląd systematyczny dotyczący stosowania donosowych glikokortykosteroidów w monoterapii, w połączeniu z doustnymi i donosowymi lekami przeciwhistaminowymi oraz porównania ich skuteczności z montelukastem sodu. Niniejszy artykuł stanowi omówienie pracy, która ukazała się w 2017 r. w „Annals of Allergy, Asthma & Immunology” (2017; 119: 489-511).