Wprowadzenie do postępowania w nadwrażliwości na leki. Wytyczne Sekcji Nadwrażliwości na Leki Polskiego Towarzystwa Alergologicznego - Kowalski, Marek L.; Bochenek, Grażyna; Bodzenta-Łukaszyk, Anna; Glück, Joanna; Kurek, Michał; Nittner-Marszalska, Marita; Porębski, Grzegorz; Poziomkowska-Gęsicka, Iwona; Rymarczyk, Barbara; Sławeta, Grażyna; Wiśniewska, Małgorzata; Makowska, Joanna (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2018)
Reakcje nadwrażliwości na leki stanowią wyzwanie w praktyce alergologicznej. Ze względu na mnogość objawów, jakie mogą wywołać, oraz różny patomechanizm reakcji w diagnostyce konieczne jest zrozumienie mechanizmów immunologicznych i wnioskowania przyczynowo-skutkowego. Dodatkowo nowe grupy leków wprowadzane do terapii, tzw. leki biologiczne, mogą być przyczyną nowych reakcji nadwrażliwości. Podstawą diagnostyki nadwrażliwości na leki pozostaje dokładnie zebrany wywiad, który pozwala na wybór dalszych metod diagnostycznych. W przypadku potwierdzenia reakcji nadwrażliwości głównym zadaniem lekarza alergologa jest wytypowanie leków bezpiecznych (najczęściej na podstawie próby tolerancji) lub też wywołanie stanu tolerancji (metodą desensytyzacji), jeżeli leku nie można zastąpić innym.