Nadwrażliwość na niesteroidowe leki przeciwzapalne. Wytyczne Sekcji Nadwrażliwości na Leki Polskiego Towarzystwa Alergologicznego - Makowska, Joanna; Bochenek, Grażyna; Glück, Joanna; Nittner-Marszalska, Marita; Porębski, Grzegorz; Rymarczyk, Barbara; Sławeta, Grażyna; Kowalski, Marek L. (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2018)
Niesteroidowe leki przeciwzapalne stanowią drugą co do częstości grupę leków wywołujących reakcje nadwrażliwości. Najczęstszymi objawami nadwrażliwości są objawy skórne w postaci pokrzywek i obrzęków oraz tzw. choroba dróg oddechowych zaostrzana przez niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ), zwana dawniej astmą z nadwrażliwością na aspirynę. Ponieważ najczęściej mamy do czynienia z reakcjami nadwrażliwości niealergicznej, znaczenie w diagnostyce nadwrażliwości mają głównie dokładnie zebrany wywiad i testy prowokacyjne. W większości przypadków u pacjentów z nadwrażliwością na NLPZ dochodzi do rozwoju nadwrażliwości krzyżowej i braku tolerancji leków hamujących cyklooksygenazę 1, podczas gdy leki selektywnie hamujące cyklooksygenazę 2 są zwykle dobrze tolerowane.