Nadwrażliwość na leki biologiczne. Wytyczne Sekcji Nadwrażliwości na Leki Polskiego Towarzystwa Alergologicznego - Bodzenta-Łukaszyk, Anna; Bochenek, Grażyna; Sławeta, Grażyna; Nittner-Marszalska, Marita; Glück, Joanna; Kowalski, Marek L.; Makowska, Joanna; Rymarczyk, Barbara; Porębski, Grzegorz (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2018)
We współczesnej medycynie leki biologiczne są coraz częściej stosowane w wielu sytuacjach klinicznych, szczególnie u pacjentów z przewlekłymi schorzeniami zapalnymi i onkologicznymi. Chociaż są zwykle bardzo skuteczne, mogą powodować istotne działania niepożądane o podłożu immunologicznym, będące reakcjami nadwrażliwości lub wynikające z ich własnej aktywności biologicznej. W opracowaniu zaprezentowano zasady postępowania w reakcjach nadwrażliwości indukowanych lekami biologicznymi. Testy skórne pozostają podstawowym narzędziem diagnostycznym w ocenie związku przyczynowo-skutkowego pomiędzy podanym lekiem a obserwowanymi objawami. Stosowane protokoły desensytyzacji są bezpieczne i skuteczne. System badania i monitorowania bezpieczeństwa terapii biologicznych wymaga dalszego rozwoju i badań.