Szczepionka Staloral we współczesnej immunoterapii alergenowej - Bożek, Andrzej (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2018)
Podjęzykowa immunoterapia alergenowo swoista (AIT) jest ważną metodą leczenia alergii wziewnej. Pierwsze badanie oceniające skuteczność i bezpieczeństwo tej metody pojawiło się w 1986 r. Od tej pory zostało wykonanych kilkadziesiąt wartościowych badań klinicznych oceniających skuteczność i bezpieczeństwo AIT podjęzykowej, z których większość dotyczyła odczulania na pyłki traw, brzozy oraz alergeny roztoczy kurzu domowego. Alergenowo swoista immunoterapia z użyciem Staloralu jest skuteczna i bezpieczna, co potwierdziły badania oryginalne, metaanalizy i obserwacje typu real life. Staloral 300 jako preparat ma wiele cech predysponujących go do szerokiego stosowania w całorocznym lub sezonowym nieżycie nosa i spojówek z objawami astmy oskrzelowej lub bez jej objawów. Wynika to z jego formuły i elastyczności dawkowania u pacjentów w każdym, dopuszczonym do AIT, przedziale wiekowym. Obecne opracowanie przedstawia aktualne dane naukowe dotyczące prepratu Staloral.