Coronary artery disease in women - Duda-Pyszny, Dominika; Trzeciak, Przemysław; Gąsior, Mariusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2018)
Choroby sercowo-naczyniowe, w tym choroba wieńcowa (CAD), są główną przyczyną zgonów u kobiet i mężczyzn. Liczba zgonów z powodu CAD jest wyższa u kobiet niż u mężczyzn. Kobiety częściej zgłaszają nietypowe dolegliwości bólowe w klatce piersiowej. Diagnostyka nieinwazyjna CAD jest mniej czuła i swoista u kobiet niż u mężczyzn. Koronarografię i rewaskularyzację tętnic wieńcowych wykonuje się rzadziej u kobiet, natomiast w trakcie koronarografii u kobiet częściej stwierdza się nieistotne zmiany w naczyniach wieńcowych bądź „czyste naczynia wieńcowe”. Wielu autorów badań klinicznych podkreśla, że gorsze rokowanie u kobiet z CAD wiąże się z faktem, iż kobiety zapadają na chorobę wieńcową 7–10 lat później niż mężczyźni. Ponadto kobiety w starszym wieku są bardziej obciążone chorobami współistniejącymi. Celem niniejszej pracy jest porównanie charakterystyki klinicznej, diagnostyki i leczenia CAD u kobiet i mężczyzn.