Myocardial perfusion scintigraphy – interpretation of gated imaging. Part 2 - Czaja, Monika Z.; Wygoda, Zbigniew; Duszańska, Agata; Szczerba, Dominik; Głowacki, Jan; Gąsior, Mariusz; Wasilewski, Jarosław P. (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2018)
W pierwszej części pracy omówiono podstawowe aspekty interpretacji ubytków perfuzji serca w scyntygrafii wykonywanej metodą tomografii emisyjnej pojedynczych fotonów (SPECT). Przedstawiono wskazania do diagnostyki inwazyjnej na podstawie wysiłkowych ubytków perfuzji. W poniższym artykule zaprezentowano podstawowe informacje dotyczące interpretacji badania bramkowanego SPECT ( gated SPECT), w tym takich parametrów, jak ruchomość i grubienie ścian lewej komory, funkcja skurczowa i rozkurczowa lewej komory. Łączna analiza badania bramkowanego z oceną perfuzji mięśnia sercowego zmniejsza częstość występowania wyników fałszywie dodatnich badania perfuzyjnego, a dodatkowo umożliwia uzyskanie danych dotyczących funkcji skurczowej i rozkurczowej lewej komory.