Czynniki ryzyka chorób układu krążenia u pacjentów z cukrzycą typu 2 - Krasnodębski, Przemysław (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Choroby układu krążenia są jedną z głównych przyczyn zwiększonej śmiertelności u pacjentów z cukrzycą. Zawał mięśnia serca i udar są odpowiedzialne za 60–80 proc. zgonów wśród pacjentów z cukrzycą typu 2. Do głównych czynników ryzyka chorób układu krążenia zalicza się hiperglikemię, hiperinsulinemię, insulinooporność, dyslipidemię i nadciśnienie tętnicze. Do innych czynników ryzyka przyspieszających proces miażdżycowy należą: palenie papierosów, podwyższone stężenie homocysteiny, białka C-reaktywnego i fibrynogenu. Przewlekła hiperglikemia i związany z nią nasilony stres oksydacyjny są kluczowym mechanizmem patogenetycznym powikłań naczyniowych w cukrzycy. Wolne rodniki tlenowe powodują oksydację lipoprotein, zaburzenia funkcji śródbłonka, nadreaktywność krwinek płytkowych i zaburzenia krzepnięcia krwi. Ustalenie roli tych czynników ryzyka w patogenezie angiopatii cukrzycowej może mieć istotne znaczenie w ich skutecznej terapii.