Analiza porównawcza jakości rejestracji zachorowań na nowotwory złośliwe w Polsce i Wielkopolsce w 1999 roku - Dyzmann-Sroka, Agnieszka; Szczęch, Beata; Rymarczyk-Wciorko, Małgorzata; Wosicka, Teresa; Myślińska, Wiesława; Olenderczyk, Wiesława (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2003)
Celem pracy jest uzasadnienie wysokiej jakości zbieranych przez Wielkopolski Rejestr Nowotworów danych o zachorowaniach na nowotwory złośliwe, co jest podstawą do wykorzystania ich w celu planowania założeń polityki zdrowotnej w skali makro- i mikroregionu. Do analizy wykorzystano dane o zachorowaniach na nowotwory złośliwe ze zbioru Krajowego Rejestru Nowotworów (KRN) i Wielkopolskiego Rejestru Nowotworów (WRN). Kompletność rejestracji w Polsce w 1999 r. wynosiła 86 proc. (85 proc. dla mężczyzn i 87 proc. dla kobiet); w Rejestrze Dolnośląskim 105 proc.; Opolskim 93 proc.; Świętokrzyskim 118 proc.; Łódzkim 59 proc.; Wielkopolskim 91 proc. Szacunkowa kompletność WRN znacznie przewyższa średnią krajową i klasyfikuje WRN zaraz za wzorcowym Opolskim. Jednakże przed WRN stoją następne zadania, których celem jest podniesienie rzetelności i spójności zbieranych danych (np. wprowadzenie standardów w kategorii kodów, kodów morfologicznych).