Metody diagnostyki i terapii zaburzeń erekcji u pacjentów z cukrzycą - Dęmbe, Krzysztof; Jasik, Mariusz; Karnafel, Waldemar (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Zaburzenia erekcji (ED) są częste wśród pacjentów z cukrzycą. Etiologia tych zaburzeń jest wieloczynnikowa, najważniejszą rolę pełnią przyczyny naczyniowe, neurogenne, jak również dysfunkcja śródbłonka naczyniowego. W leczeniu zaburzeń erekcji stosuje się leki doustne należące do grupy inhibitorów fosfodiesterazy 5, pompy próżniowe, iniekcje do ciał jamistych leków wazoaktywnych, operacje naczyniowe oraz wszczepianie protez do ciał jamistych.