Doustne leki przeciwcukrzycowe w terapii cukrzycy typu 2 - Jasik, Mariusz; Dęmbe, Krzysztof; Karnafel, Waldemar (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Celem artykułu jest przegląd doustnych leków hipoglikemizujących stosowanych w leczeniu cukrzycy typu 2 i ich wybór w monoterapii i leczeniu skojarzonym. W farmakoterapii cukrzycy typu 2 stosowane są preparaty należące do 5 grup leków: pochodne sulfonylomocznika, glinidy, biguanidy, tiazolidinediony i inhibitory alfa-glukozydazy. Poszczególne grupy preparatów charakteryzują się zróżnicowanym mechanizmem działania, wpływając na wydzielanie insuliny, zmniejszając insulinooporność oraz obniżając głównie hiperglikemię poposiłkową. Zasady terapii doustnymi lekami przeciwcukrzycowymi w cukrzycy typu 2 wymagają indywidualizacji leczenia uwzględniającego wyrównanie metaboliczne cukrzycy, hiperinsulinemię lub zaburzone wydzielanie insuliny.