Ropnie głębokie szyi pochodzenia niezębopochodnego: objawy kliniczne i leczenie - Błochowiak, Katarzyna J.; Kamiński, Bartłomiej; Sokalski, Jerzy (Medical Studies/Studia Medyczne, 2018)
Ropnie głębokie szyi pochodzenia niezębopochodnego charakteryzują się różnym obrazem mikrobiologicznym i klinicznym. Na podstawie serii przypadków zostały przedstawione ich możliwe komplikacje i wyniki różnych metod leczenia. Zaprezentowano 5 przypadków ropni głębokich szyi pochodzenia niezębopochodnego. Tomografia komputerowa pozwoliła na potwierdzenie diagnozy i monitorowanie efektywności leczenia. W trzech przypadkach przyczyna infekcji została niezidentyfikowana, w pozostałych przypadkach wykryto zapalenie gardła i zapalenie ślinianek. Flora przyczynowa nie została w większości zidentyfikowana, w pozostałych przypadkach dominowały Streptococcus anginosus i Eschericha coli. Tomografia komputerowa jest rekomendowaną metodą w diagnostyce oraz monitorowaniu progresji infekcji i efektów jej leczenia. Wybór metody chirurgicznej zależy od lokalizacji ropnia i jego progresji. Antybiotykoterapia empiryczna stanowi uzupełnienie leczenia. Cukrzyca jest ważnym czynnikiem predysponującym do rozwoju tego typu infekcji.