Dyskinezy dróg żółciowych - Sobol, Elżbieta; Muszyński, Jacek (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Dyskinezy dróg żółciowych są definiowane jako zaburzenia czynności ruchowej dróg żółciowych. Termin ten obejmuje dysfunkcję pęcherzyka żółciowego i zwieracza Oddiego (SOD). Główne objawy tych nieprawidłowości to epizody ostrego bólu w nadbrzuszu i prawym podżebrzu. Przyczyny dyskinez pozostają niejasne – przyjmuje się, że dyskinezy mogą być konsekwencją, m.in. stanów zapalnych, chorób mięśni, chorób układu nerwowego, cukrzycy, otyłości i hiperlipidemii, ciąży lub działania leków. Rozpoznanie dyskinez jest trudne, wymaga przeprowadzenia skomplikowanej diagnostyki. Podejrzenie dysfunkcji pęcherzyka żółciowego budzi nieprawidłowa wartość frakcji wyrzutowej pęcherzyka oceniana podczas scyntygrafii dróg żółciowych z użyciem cholecystokininy. Gdy GBEF wynosi poniżej 40 proc., zalecaną formą terapii jest cholecystektomia. Złotym standardem diagnostyki dyskinezy zwieracza Oddiego jest manometria, zaś metodą leczenia pozostaje endoskopowa sfinkterotomia.