Choroba uchyłkowa jelita grubego - Ehrmann-Jóśko, Agnieszka (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Uchyłki jelita grubego są nabytymi uwypukleniami ściany jelita grubego, utworzonymi przez błonę śluzową i podśluzową jelita. Uchyłkowatość to występowanie jednego lub więcej uchyłków w jelicie. Mogą być zlokalizowane na całej długości jelita, ale nigdy nie występują w odbytnicy, a prawie zawsze zajęta jest esica. Wzrost ryzyka wystąpienia choroby uchyłków związany jest z dietą o niskiej zawartości włókna pokarmowego, a bogatej w czerwone mięso i tłuszcz zwierzęcy. Choroba dotyczy ok. 50 proc. osób w 8. dekadzie życia. Klinicznie może przebiegać bezobjawowo lub objawowo i mieć potencjalnie groźne powikłania: krwawienie, perforację z zapaleniem otrzewnej, wytworzenie przetoki lub ropnia.