Celiakia dorosłych - Ziółkowski, Bartłomiej (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Artykuł przedstawia aktualne poglądy na patogenezę i leczenie choroby trzewnej dorosłych. Celiakia charakteryzuje się upośledzeniem wchłaniania jelitowego w wyniku uszkodzenia błony śluzowej przez pokarm zawierający gluten. U dorosłych choroba ta może mieć przebieg nietypowy. Rozpoznanie polega na wykonywaniu testów serologicznych oraz biopsji błony śluzowej jelita cienkiego. Podstawą leczenia jest wyeliminowanie z diety żywności zawierającej gluten. U osób nieodpowiadających na ten rodzaj leczenia należy rozważyć stosowanie steroidów lub innych leków immunosupresyjnych.