Przypadek samobójczego postrzału głowy z rewolweru hukowo-kinetycznego typu „Keseru” jako przykład niebezpieczeństw związanych z używaniem replik broni dostępnych bez zezwolenia - Trnka, Jakub; Golema, Wojciech P. (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2017)
W styczniu 2011 r. do Zakładu Medycyny Sądowej we Wrocławiu skierowano zwłoki 56-letniego mężczyzny, który miał postrzelić się przy użyciu pistoletu hukowego. W trakcie sądowo-lekarskiej sekcji zwłok stwierdzono ranę w prawej okolicy skroniowej, otwór w łusce prawej kości skroniowej oraz kanał postrzałowy biegnący od strony prawej na lewą, nieznacznie w górę i do tyłu. W jego obrębie znajdował się metaliczny, nieco zdeformowany, okrągły pocisk kalibru 5,5 mm. Dokonano oględzin ujawnionego przy zwłokach rewolweru służącego do miotania amunicji gumowej lub metalowych kulek przy użyciu energii pochodzącej z naboi hukowych. W dokonanych próbnych strzałach w bramce balistycznej prędkości początkowe pocisku (śrut okrągły miedziowany BB kalibru 5,5 mm) osiągały wartość nawet 120 m/s. Rewolwer ten nie wymaga zezwolenia na jego zakup ani nie jest objęty obowiązkiem rejestracji. Autorzy zwracają uwagę na zagrożenia związane z używaniem tego typu broni oraz na niewystarczającą regulację prawną dotyczącą tego typu urządzeń.