Fenotypy kliniczne atopowego zapalenia skóry - Jaworek, Andrzej K.; Wojas-Pelc, Anna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2018)
Atopowe zapalenie skóry to dermatoza, która często współwystępuje z innymi schorzeniami atopowymi (astmą oskrzelową, alergicznym nieżytem nosa, alergią pokarmową). Obecnie jest najczęściej występującą chorobą zapalną skóry. Atopowe zapalenie skóry to schorzenie przewlekłe ze zróżnicowanymi objawami klinicznymi. Choroba cechuje się złożoną, zróżnicowaną patofizjologią z szerokim spektrum fenotypów. Medycyna spersonalizowana opiera się na założeniu poprawy opieki nad chorym z atopowym zapaleniem skóry w zakresie lepszego doboru terapii, przewidywania ryzyka oraz projektowania strategii postępowania modyfikującej przebieg schorzenia. Istnieje pilna potrzeba znalezienia biomarkerów, które będą wspierać kryteria diagnostyczne w zakresie podejścia do choroby z punktu widzenia medycyny precyzyjnej. W artykule przedstawiono najnowsze wiadomości dotyczące zróżnicowania klinicznego atopowego zapalenia skóry z proponowanymi kryteriami diagnostycznymi.