Mikrobiom skóry - Adamczyk, Katarzyna; Garncarczyk, Agnieszka A.; Antończak, Paweł P. (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2018)
Skóra jest najbardziej zewnętrznym organem ciała, który stanowi ochronę przed czynnikami środowiskowymi. Barierowe funkcje skóry są istotnie wspierane przez jej mikrobiom (bakterie, grzyby, roztocza i wirusy). Mikrobiom, by pełnił swoje funkcje, musi charakteryzować się określoną wielkością i różnorodnością. Czynniki wewnętrzne i środowiskowe mogą zaburzać równowagę mikrobiomu. Zaburzoną homeostazę obserwuje się w przebiegu m.in. atopowego zapalenia skóry, łuszczycy, trądziku pospolitego, trądziku różowatego i łojotokowego zapalenia skóry. Skóra zasiedlana jest głównie przez cztery typy bakterii: Actinobacteria , Firmicutes , Bacteroidetes i Proteobacteria . Najważniejszymi gatunkami grzybów zasiedlających skórę są lipofilne grzyby z rodzaju Malassezia , a roztoczy – nużeńce ( Demodex ). Wirusy stanowią niestały, ale istotny element mikrobiomu skóry, zwłaszcza wirusy zawierające dwuniciowe DNA (dsDNA), takie jak poliomawirusy ( Polyomaviridae ) i papillomawirusy ( Papillomaviridae ).