Leczenie zaawansowanych zmian naczyniowych centralnej części twarzy przezskórną termoablacją radiową - Borecka-Sobczak, Joanna; Barańska-Rybak, Wioletta (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2018)
Teleangiektazje na skórze twarzy są częste ze względu na bogate unerwienie i żywą grę naczyniową oraz stosunkowo dużą liczbę naczyń i ich płytsze położenie w tej lokalizacji. W pracy opisano przypadek pacjentki z nasilającymi się od wielu lat zaawansowanymi zmianami naczyniowymi na twarzy, również w postaci niewielkich żylaków poniżej nosa. Powyższe zmiany nie są częste w tej okolicy, są jednak trudne do usunięcia. Przed leczeniem wykluczono naczyniaka obejmującego struktury twarzoczaszki. Zastosowano przezskórną termoablację z użyciem monopolarnej fali radiowej, która okazała się skuteczną metodą likwidacji zaawansowanych zmian naczyniowych na twarzy. Zaletą metody jest to, że nie wymaga nakłuć i odbywa się poprzez dotknięcie skóry igłą. Wymaga to wielu zabiegów przeprowadzanych w sposób bezpieczny i komfortowy dla pacjenta, bez potrzeby znieczulenia. Łącznie wykonano 25 zabiegów z zastosowaniem mocy 13–15 W oraz średnio 800 impulsów podczas zabiegu. Po roku od zabiegu nie zaobserwowano nawrotu zmian.