Statyny – u jakich pacjentów i w jakich dawkach? - Kocowska, Maryla; Jankowski, Piotr (Lekarz POZ, 2018)
Statyny to grupa leków hipolipemizujących, których korzystne efekty stosowania wykraczają poza bezpośredni mechanizm obniżania stężenia cholesterolu. Wskazaniem do stosowania statyn są różne postaci dyslipidemii. Cel terapeutyczny w zakresie obniżania frakcji LDL cholesterolu zależy od profilu klinicznego pacjenta. Lecząc statynami, należy mieć na uwadze możliwe działania niepożądane, głównie dotyczące mięśni oraz funkcji wątroby, pamiętając jednocześnie, że sytuacje, w których definitywnie należy takie leczenie przerwać, są dość rzadkie. W poniższym artykule przedstawiono obowiązujące zasady diagnostyki dyslipidemii, wskazania do włączenia leczenia statyną, cele terapeutyczne oraz wskazówki postępowania w przypadku wystąpienia działań niepożądanych.