Nietrzymanie moczu u kobiet i dziewcząt – zasady postępowania w gabinecie lekarza POZ - Rechberger, Tomasz; Kulik-Rechberger, Beata (Lekarz POZ, 2018)
Zadaniem dolnych dróg moczowych, w skład których wchodzą pęcherz i cewka moczowa wraz z aparatem zwieraczowym, jest gromadzenie moczu i jego zależne od woli wydalanie w warunkach społecznie akceptowanych. Niekontrolowany wyciek moczu, inaczej jego nietrzymanie, jest dolegliwością krępującą i utrudniającą życie, wpływającą zdecydowanie negatywnie na jego jakość. Dzięki postępowi diagnostyczno-terapeutycznemu, jaki dokonał się w ciągu ostatnich kilkunastu lat, w wielu przypadkach dolegliwość ta może być skutecznie leczona.