Współczesne zasady leczenia bólu w chorobach reumatycznych - Kwiatkowska, Brygida (Lekarz POZ, 2018)
Ból jest bardzo częstym objawem większości chorób reumatycznych. Strategia leczenia bólu w tych chorobach powinna polegać na skutecznym leczeniu bólu ostrego i zapobieganiu jego przejściu w ból przewlekły. W zapalnych chorobach reumatycznych, np. w reumatoidalnym zapaleniu stawów, można uzyskać skuteczną eliminację bólu przewlekłego poprzez wczesne i właściwe zastosowanie tzw. leków modyfikujących przebieg choroby. W przypadku choroby zwyrodnieniowej czy bólów kręgosłupa o wieloczynnikowej etiologii stosuje się głównie leczenie objawowe, skupione przede wszystkim na bólu. Do najczęstszych leków stosowanych w leczeniu bólu należą niesteroidowe leki przeciwzapalne. Strategia leczenia przeciwbólowego powinna być dobrana indywidualnie dla każdego pacjenta. Należy wybierać leki, które mogą najskuteczniej opanować ból, jednocześnie powodując jak najmniej objawów niepożądanych. Przy doborze leków należy brać pod uwagę zarówno wiek pacjenta, jak i schorzenia współistniejące i preparaty stosowane w ich leczeniu.