Nietypowy obraz objawowego odwarstwienia siatkówki w przebiegu rozwarstwienia siatkówki - Modrzejewska, Anna; Kubacki, Tomasz; Chrzanowska, Martyna; Machalińska, Anna; Mozolewska-Piotrowska, Katarzyna; Lubiński, Wojciech; Modrzejewska, Monika (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2017)
W doniesieniu przedstawiono wyjątkowo rzadki przypadek pacjenta z postępującym objawowym odwarstwieniem siatkówki współistniejącym z przebytym odwarstwieniem siatkówki jako powikłania rozwarstwienia siatkówki. W celu potwierdzenia rozpoznania u pacjenta wykonano następujące badania dodatkowe: optyczną koherentną tomografię komputerową, test Amslera, perymetrię kinetyczną, angiografię fluoresceinową i badania ultrasonograficzne. Zmiany chorobowe siatkówki udokumentowano fotograficznie. Autorzy podkreślają istotę szczegółowego badania obwodowych części siatkówki, które jest niezbędne do rozpoznania powikłań rozwarstwienia degeneracyjnego siatkówki. Wskazują również na brak konsensusu dotyczącego leczenia rozwarstwienia siatkówki. Analiza piśmiennictwa wskazuje, że indywidualizacja podejścia leczniczego, obserwacja zmian siatkówkowych oraz postawa wyczekująca są najbardziej polecaną formą terapii. Co więcej, analiza czynników ryzyka oraz wczesne włączenie laseroterapii lub krioterapii mogą stanowić istotną profilaktykę odwarstwienia siatkówki jako powikłania rozwarstwienia siatkówki.