Zastosowanie ologenu w leczeniu operacyjnym neuropatii jaskrowej - Duchnik, Irmina; Starzycka-Bigaj, Ewa; Romanowska-Dixon, Bożena (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2017)
Wskazaniem do interwencji chirurgicznej w przebiegu neuropatii jaskrowej jest brak możliwości zahamowania postępu uszkodzenia nerwu wzrokowego i ubytków w polu widzenia pomimo zastosowania terapii zachowawczej. Zabieg trabekulektomii pozostaje „złotym standardem” wśród operacji przetokowych w chirurgii jaskry. Głównymi przyczynami niepowodzenia leczenia chirurgicznego są nadtwardówkowe włóknienie i bliznowacenie podspojówkowe, występujące szczególnie u osób młodych lub po wielokrotnych operacjach wykonywanych na tym samym oku. W celu wydłużenia czasu działania przetoki filtracyjnej i uzyskania niższych wartości ciśnienia wewnątrzgałkowego w chirurgii jaskry zastosowanie znalazły środki hamujące bliznowacenie tj. antymetabolity oraz macierz kolagenowa ologen. Celem niniejszego opracowania jest przegląd aktualnego piśmiennictwa dotyczącego badań oceniających skuteczność i bezpieczeństwo zastosowania ologenu w operacjach przeciwjaskrowych.