Znaczenie fizjoterapii w prewencji i leczeniu cukrzycy typu 2, z uwzględnieniem zespołu stopy cukrzycowej - Karpińska, Anna; Łopatka, Patrycja A.; Rossa, Sara; Cwajda-Białasik, Justyna; Szewczyk, Maria T. (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2018)
Liczba zachorowań na cukrzycę nieustannie rośnie. Jednym z kluczowych czynników mających wpływ na zwiększenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2 jest ograniczenie wysiłku fizycznego podczas codziennej aktywności. Biorąc pod uwagę występujące powikłania cukrzycowe, takie jak neuropatia, mikro- i makroangiopatia, warto w procesie leczenia uwzględnić indywidualnie zaplanowane programy usprawniania. Istotną rolę w postępowaniu leczniczym odgrywa fizjoterapia, wykorzystująca takie metody, jak masaż, kinezyterapia, balneoterapia, fizykoterapia, oraz samodzielne, systematyczne wykonywanie ćwiczeń. Każda aktywność fizyczna powinna być dostosowana do występujących powikłań, należy także uwzględniać właściwe dawkowanie insuliny. Głównym celem przedstawionych zabiegów fizjoterapeutycznych jest zwalczanie dolegliwości bólowych, zwiększenie siły mięśniowej oraz zapobieganie zanikom i przykurczom mięśni.