Current views on molecularly targeted therapy for lung cancer – a review of literature from the last five years - Rybarczyk-Kasiuchnicz, Agnieszka; Ramlau, Rodryg (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2018)
Rak płuca stanowi główną przyczynę zgonów z powodu nowotworów złośliwych w Polsce. Inhibitory kinaz tyrozynowych (TKI) związanych z receptorem naskórkowego czynnika wzrostu są nową grupą leków stosowanych u chorych na niedrobnokomórkowego raka płuca (NDRP). Ustalenie znaczenia predykcyjnego mutacji aktywujących w genie EGFR, w genie ROS-1 i rearanżacji genu ALK umożliwiło wyodrębnienie grupy chorych odnoszących rzeczywiste korzyści kliniczne z tej terapii. U chorych z mutacją aktywującą EGFR lub z obecnością genu fuzyjnego EML4/ALK otrzymujących leki z grupy TKI uzyskuje się ponad 60% obiektywnych odpowiedzi oraz wydłużenie czasu przeżycia wolnego od progresji do 10 miesięcy. W badaniach z losowym doborem chorych nie stwierdzono dotychczas wpływu TKI na czas przeżycia całkowitego. W erze immunoterapii, kiedy wprowadzono inhibitory PD-1 i PD-L1, zmienił się charakter leczenia raka płuc. Celem opracowania był przegląd piśmiennictwa dotyczącego zastosowania TKI i immunoterapii u chorych na NDRP.