Przyszłe możliwości zastosowania immunoterapii alergenowej oraz kierunki rozwoju - Kupczyk, Maciej (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2018)
Badania nad immunoterapią alergenową (AIT) obejmują nowe wskazania, drogi podania, preparaty lecznicze zawierające zmodyfikowane alergeny, rekombinanty, peptydy, nowe formulacje i adiuwanty oraz nośniki szczepionki, a także połączenie z immunomodulatorami (np. witaminą D3) i terapiami biologicznymi. Trwają prace ukierunkowane na poznanie mechanizmów skutecznej AIT, poprawę kryteriów doboru pacjentów oraz lepszą diagnostykę uczuleń (diagnostyka molekularna). Nowe drogi podania obejmują badania nad podaniem alergenów do węzłów chłonnych, podaniem naskórkowym oraz śródskórnym. Trwają analizy skuteczności AIT w atopowym zapaleniu skóry oraz schematów wywołania tolerancji w alergiach pokarmowych. W badaniach nad nowymi adiuwantami wykorzystywane są monofosforylowy lipid A (MPL A), motywy CpG enterotoksyny i dipeptyd muramylowy. Analizowano skuteczność probiotyków (Lactobacillus rhamnosus LGG), białek kapsydów wirusowych (virus like particles – VLP) i złożonych kompleksów immunostymulujących. Badane są również nowe sposoby wiązania i podania alergenów, np. za pomocą nanocząsteczek lub liposomów. Kontynuowane są poszukiwania optymalnej metody oceny efektów AIT, w tym nowych, wiarygodnych biomarkerów. Podstawowe cele tych badań to poprawa skuteczności AIT, w tym długofalowa modyfikacja przebiegu choroby alergicznej, zmniejszenie liczby podań kolejnych dawek, przy optymalnym profilu bezpieczeństwa terapii.