Interwencja żywieniowa podczas radioterapii nowotworów głowy i szyi - Solecka, Małgorzata; Głuszek, Stanisław (Medical Studies/Studia Medyczne, 2018)
Radioterapia jest jedną z głównych metod leczenia nowotworów głowy i szyi. Ta forma leczenia wiąże się z wysoką toksycznością w obszarze napromienianym, czego skutkiem są liczne dolegliwości, takie jak zapalenie błon śluzowych jamy ustnej, trudności z przeżuwaniem i połykaniem pokarmu, suchość w jamie ustnej, zaburzenia odczuwania smaku i zapachu. Część z tych patologii ma charakter przejściowy i ustępuje w określonym czasie po zakończeniu leczenia, jednak część uszkodzeń ma charakter trwały i nieodwracalny. Powikłania na poziomie górnego odcinka przewodu pokarmowego powodują znaczne trudności w przyjmowaniu pokarmów, w związku z czym zaleca się prowadzenie intensywnego poradnictwa dietetycznego i interwencje żywieniowe w tej grupie chorych. Do uznanych i zalecanych metod wsparcia żywieniowego podczas radioterapii należą: modyfikacja diety podstawowej pod względem konsystencji, doustne suplementy odżywcze, żywienie dojelitowe z wykorzystaniem sond i gastrostomii odżywczych.