Antagoniści receptora dla angiotensyny II w zawale serca - Grabowski, Marcin; Filipiak, Krzysztof J.; Opolski, Grzegorz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Antagoniści receptora dla angiotensyny II działają w sposób odmienny niż inhibitory enzymu konwertującego angiotensynę, jednak obie grupy leków w konsekwencji zmniejszają stymulację receptorów dla angiotensyny II. Przeprowadzono badania oceniające skuteczność tej grupy terapeutycznej w zawale serca. Artykuł podsumowuje aktualny stan wiedzy oraz rekomendacje w odniesieniu do stosowania antagonistów receptora dla angiotensyny II w zawale serca.