Najczęstsze skórne działania niepożądane podczas leczenia inhibitorami receptora czynnika wzrostu naskórka - Ragin, Dominika; Basałygo, Magdalena; Nowacka, Katarzyna; Zegarska, Barbara (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2018)
Inhibitory receptora czynnika wzrostu naskórka to leki stosowane w terapii wielu nowotworów złośliwych, m.in. niedrobnokomórkowego raka płuca i raka jelita grubego. Ze względu na ekspresję receptora czynnika wzrostu naskórka w komórkach naskórka i mieszków włosowych podczas leczenia tą grupą leków u wielu pacjentów pojawiają się skórne objawy niepożądane. Najczęściej występującymi są wykwity grudkowo-krostkowe, którym zwykle towarzyszy uczucie świądu i suchość skóry. Uciążliwymi objawami dermatologicznymi obserwowanymi w trakcie terapii za pomocą inhibitorów receptora czynnika wzrostu naskórka są także zmiany w okolicy płytki paznokciowej, zmiany w strukturze i wzroście włosów, nadwrażliwość skóry na promieniowanie ultrafioletowe i zmiany w obrębie błon śluzowych. Objawy te często powodują tak duży dyskomfort pacjenta, że lekarze są zmuszeni do szukania innych metod terapii. Poniżej zebrano informacje o możliwym zapobieganiu i łagodzeniu skórnych działań niepożądanych inhibitorów receptora czynnika wzrostu naskórka.