Skuteczność i bezpieczeństwo preparatów zawierających dipropionian betametazonu i kalcypotriol w miejscowej terapii łuszczycy - Adamczyk, Michał; Bartosińska, Joanna; Krasowska, Dorota (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2018)
Glikokortykosteroidy oraz analogi witaminy D należą do najczęściej stosowanych leków w terapii miejscowej łuszczycy. Dipropionian betametazonu i kalcypotriol w preparacie łączonym uzupełniają się na poszczególnych etapach patogenezy choroby, szczególnie w zakresie działania immunosupresyjnego, immunomodulującego i antyproliferacyjnego. Preparaty te charakteryzują się najwyższą skutecznością spośród wszystkich leków dostępnych na rynku, są również wygodne w użyciu i dobrze tolerowane przez chorych. Z tego powodu są rekomendowane przez Polskie Towarzystwo Dermatologiczne jako leki pierwszego wyboru w leczeniu miejscowym łuszczycy skóry owłosionej głowy, skóry gładkiej, dłoni i stóp. Wyniki badań dowodzą również bezpieczeństwa i skuteczności terapii długoterminowej i podtrzymującej. Niedawno dopuszczono na rynek nową formę leku w postaci piany o jeszcze silniejszym działaniu. W pracy przedstawiono uzasadnienie zastosowania preparatów miejscowych zawierających dipropionian betametazonu i kalcypotriol w leczeniu łuszczycy na podstawie danych dotyczących mechanizmu działania oraz skuteczności i bezpieczeństwa.