Dialog w „trójkącie porozumienia”: relacja lekarz – dziecko – rodzice w sytuacji choroby przewlekłej. Aspekty praktyczne - Antoszewska, Beata; Bohdan, Zbigniew (Psychoonkologia, 2017)
Artykuł stanowi próbę przedstawienia wybranych praktycznych elementów składających się na relację pomiędzy lekarzem a chorym dzieckiem i jego rodzicami. Założenie towarzyszące rozważaniom jest następujące: żadne podejmowane oddziaływania w sytuacji choroby dziecka nie mogą odbywać się wyłącznie przy udziale jednego podmiotu: dziecka lub rodziców. Bez wątpienia kluczowa w relacjach z lekarzem jest zrozumiała, trójstronna komunikacja oraz dialog, które warunkują prawidłową współpracę wszystkich podmiotów (a w przypadku małego dziecka – rodziców) oraz przebieg i końcowy wynik leczenia. Celem niniejszego artykułu nie jest analiza odmienności relacji lekarz – dziecko powstającej w szpitalu czy w trakcie konsultacji medycznej w gabinecie, ale zaznaczenie i wyszczególnienie wspólnych elementów, istotnych dla każdej relacji.