Chory z dusznością – czy to może być niewydolność serca? - Straburzyńska-Migaj, Ewa (Lekarz POZ, 2018)
Głównymi objawami niewydolności serca (HF) są duszność, zmniejszona tolerancja wysiłku i obrzęki obwodowe. Objawy te mogą występować także w innych chorobach. Przedstawiono kryteria rozpoznania niewydolności serca i jej klasyfikację wg Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Podano algorytm rozpoznawania tego zespołu klinicznego w praktyce lekarza rodzinnego lub poradni kardiologicznej, gdy początek objawów jest nieostry. Jest on oparty na ocenie prawdopodobieństwa HF.