Wartość biopsji aspiracyjnej w ocenie endometrium - Malinowski, Andrzej; Bartosiak, Ilona; Cieślak, Jarosław; Obuchowska, Lila; Woźniak, Piotr; Augustyniak, Tomasz; Pietrzak, Zbigniew (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Przeprowadzono próbę porównania wyników badania histopatologicznego materiału z jamy macicy, pobranego przy użyciu pipelle de Cornier, z materiałem uzyskanym drogą celowanego wyłyżeczkowania jamy macicy. Badaniem objęto 204 kobiety w wieku od 41 do 73 lat. W przypadkach raka endometrium i rozrostów bez cech atypii czułość i swoistość rozpoznań histopatologicznych materiału pobranego drogą biopsji aspiracyjnej wynosiła 100% w stosunku do materiału pobranego drogą wyłyżeczkowania. Najmniejszą czułość metody stwierdzono w przypadkach polipów endometrialnych, najmniejszą swoistość w przypadkach zapaleń błony śluzowej macicy. Biopsja aspiracyjna wykonywana przy użyciu pipelle de Cornier okazała się miarodajną, prostą technicznie, niebolesną i tanią metodą służącą do badania endometrium.