Przewlekła niewydolność żylna – patogeneza, diagnostyka i leczenie farmakologiczne. Rekomendacje diagnostyczno-terapeutyczne Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego. Część II - Narbutt, Joanna; Bowszyc-Dmochowska, Monika; Kapińska-Mrowiecka, Monika; Kaszuba, Andrzej; Krasowska, Dorota; Kręcisz, Beata; Lesiak, Aleksandra; Lis-Święty, Anna; Maj, Joanna; Nowicki, Roman; Owczarek, Witold; Placek, Waldemar; et al. (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2018)
Przewlekła niewydolność żylna stanowi istotny problem kliniczny w codziennej praktyce dermatologicznej. W drugiej części rekomendacji omówiono szczegółowe zagadnienia związane z patofizjologią układu żylnego. Przedstawiono również najważniejsze informacje dotyczące diagnostyki przewlekłej niewydolności żylnej oraz podstawy leczenia, ze szczególnym uwzględnieniem stylu życia chorych, kompresjoterapii i farmakologii.