Globalizacja czy protekcjonizm? Który z trendów wygra i w jaki sposób wpłynie na funkcjonowanie ochrony zdrowia? - Jędrzejczyk, Tadeusz (Menedżer Zdrowia, 2018)
Dyrektywa transgraniczna, turystyka medyczna, migracja lekarzy i pielęgniarek – prawie codziennie można się upewnić, że także podmioty działające w zakresie ochrony zdrowia nie mają już komfortu pracy w obszarze bliskiego i dobrze sobie znanego środowiska. Szanse i zagrożenia powstają bowiem nie tylko na lokalnym podwórku – coraz częściej ich źródłem są procesy globalne.