Wpływ produktów i preparatów z soi na problemy zdrowotne kobiet w okresie menopauzy w świetle randomizowanych badań klinicznych (część 1.) - Kanadys, Wiesław M. (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2005)
Ostatnio opublikowane wyniki dużych badań klinicznych HERS, WHI i Million Women Study wykazały oprócz znanych korzyści ze stosowania pomenopauzalnej terapii hormonalnej, zwiększone ryzyko kamicy żółciowej, żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej, ostrych epizodów wieńcowych, udaru mózgowego, raka sutka. Położenie szczególnego nacisku na zagrożenia zdrowotne związane z długoterminową terapią, jak i tak już istniejący wśród kobiet strach przed nowotworami, szczególnie przed rakiem piersi, obawa przed wzrostem masy ciała, problem krwawień w trakcie terapii, spowodowało istotne zmniejszenie odsetka kobiet przyjmujących hormony płciowe. Znalazło to wyraz w zwiększonym zainteresowaniu różnymi terapiami uzupełniającymi i alternatywnymi. Dane epidemiologiczne wykazują, że u kobiet stosujących dietę bogatosojową notuje się mniejsze ryzyko występowania objawów menopauzalnych, chorób sercowo-naczyniowych, raka sutka, osteoporozy. Przegląd ten przedstawia dane o wpływie preparatów z soi (białka sojowego i/lub izoflawonów zawartych w soi) na problemy zdrowotne okresu menopauzy w oparciu o wyniki randomizowanych badań klinicznych. Analiza danych może nastręczać szereg trudności z powodu różnic w badanych populacjach, różnych kryteriów włączania do badań, stosowania różnych preparatów sojowych, okresu trwania badania. Dane potwierdzają korzystny wpływ soi na częstość i ciężkość uderzeń gorąca, lecz tylko w części te korzyści są spowodowane podawaniem preparatów z soi per se, ponieważ w tych badaniach w grupie placebo również notowano duże korzyści. Wydaje się, że stosowanie soi i izoflawonów nie wpływa na procesy zanikowe w pochwie i na endometrium. Do chwili obecnej nie są dostępne wyniki randomizowanych badań kontrolowanych, oceniających wpływ preparatów z soi bogatych w izoflawony na tkankę gruczołu sutkowego. Sugeruje się ostrożność z wdrażaniem terapii sojowej u kobiet obciążonych wysokim ryzykiem zachorowania na nowotwór sutka