Apoptoza w liszaju twardzinowym sromu u kobiet w okresie menopauzy - Rotsztejn, Helena; Jesionek-Kupnicka, Dorota; Zalewska, Anna; Łukaszek, Stanisław (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2005)
Apoptoza, inaczej zaprogramowana śmierć komórki jest procesem, który w warunkach fizjologicznych, wraz z procesem proliferacji, bierze udział w tzw. obrocie komórkowym ( cell turnover ) i reguluje homeostazę w ustroju. W skórze proces rogowacenia nabłonka wielowarstwowego płaskiego jest formą zaprogramowanej śmierci komórek. Celem naszej pracy była ocena nasilenia zjawiska apoptozy w nabłonku wielowarstwowym płaskim w liszaju twardzinowym sromu w porównaniu z tkanką kontrolną nie objętą procesem chorobowym. W celu identyfikacji komórek apoptotycznych na skrawkach parfinowych zastosowano zmodyfikowną metodę TUNEL przy użyciu zestawu ApoTag firmy Boehringer-Manheim (Niemcy). Wykazano, że we wczesnych zmianach w liszaju twardzinowym komórki apoptotyczne występowały średnio 5,4 na 100 komórek nabłonka, natomiast w zmianach starszych apoptoza była bliska 0. W grupie kontrolnej apoptoza wynosiła 1 na 100 komórek nabłonka. W limfocytach nacieków zapalnych apoptozy nie stwierdzono. Uzyskane wyniki wskazują na nasilenie procesu apoptozy w przebiegu liszaja twardzinowego sromu.