Kolposuspensja zmodyfikowanym sposobem Burcha – kompleksowa ocena średnioterminowych wyników leczenia wysiłkowego nietrzymania moczu (WNM) u kobiet z zastosowaniem subiektywnych i obiektywnych metod diagnostycznych - Surkont, Grzegorz; Wlaźlak, Edyta; Stetkiewicz, Tomasz; Sobczuk, Anna; Krajewski, Paweł; Suzin, Jacek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2005)
Specjaliści uczestniczący w II Międzynarodowym Forum Konsultacyjnym w Paryżu w 2002r. dotyczącym nietrzymania byli zgodni, że konieczne jest wykonanie prospektywnych, kompleksowych badań naukowych, pozwalających określić najbardziej optymalne wykorzystanie obecnie posiadanych narzędzi w zakresie sposobów diagnozowania pacjentek z WNM przed i po zastosowanym leczeniu. Cel pracy: kompleksowa ocena średnioterminowych wyników leczenia wysiłkowego nietrzymania moczu (WNM) u kobiet za pomocą kolposuspensji zmodyfikowanym sposobem Burcha z wykorzystaniem kilku wybranych subiektywnych i obiektywnych metod diagnostycznych. Materiał i metody: Analizowano skuteczność leczenia zabiegowego po 25 pierwszych kolposuspensjach, wykonanych przez dwóch operatorów, zgodnie z zaleceniami przekazanymi im podczas szkoleń i wspólnych operacji przeprowadzonych przez prof. E. Petriego z Niemiec. Wyniki: Stwierdzono duże różnice w odsetku wyleczonych kobiet w zależności od zastosowanej metody badania. Wnioski: 1. Metody obiektywnej oceny objawów wysiłkowego nietrzymania moczu (WNM) w słabym stopniu korelują z metodami subiektywnymi. 2. Do oceny efektów leczenia WNM kobiet wskazane jest stosowanie kilku subiektywnych i kilku obiektywnych metod diagnostycznych. 3. Występują różnice w możliwości uzyskania danych od pacjentów w zależności od rodzaju metody diagnostycznej.