Przydatność ultradźwiękowego badania paliczków ręki w ocenie zagrożenia osteoporozą - Bolanowski, Marek; Pluskiewicz, Wojciech; Jawiarczyk, Aleksandra (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2005)
Badanie szybkości przechodzenia fali ultradźwiękowej przez nasady paliczków ręki (Ad-SoS) przy pomocy aparatu Sonic 1200 (IGEA, Carpi, Włochy) wykonano u 83 kobiet (38 przed menopauzą i 45 w okresie pomenopauzalnym). Stwierdzono wartości Ad-SoS porównywalne z badaniami w innych populacjach, większe u kobiet przed menopauzą niż pomenopauzalnych. Wykazano dodatnią korelację między pomiarem Ad-SoS a wzrostem (r=0,36, p<0,052) i ujemne korelacje między pomiarem Ad-SoS a BMI (r=-0,46, p<0,05) i Ad-SoS a wiekiem (r=-0,70, p<0,05) w całej grupie badanej. W grupie pomenopauzalnej istotna statystycznie jest jedynie ujemna korelacja między pomiarem Ad-SoS a wiekiem (r=-0,46, p<0,05). W grupie kobiet w okresie premenopauzalnym zaobserwowano ujemne korelacje między Ad-SoS a wiekiem (r=-0,46, p<0,05) i Ad-SoS a BMI (r=-0,73, p<0,05). Wnioski: 1. Pomiary ilościową metodą ultradźwiękową paliczków ręki są użytecznym badaniem przesiewowym, wykorzystywanym w celu oceny jakości kości. 2. W grupie kobiet w okresie pomenopauzalnym wartości Ad-SoS są mniejsze niż w grupie kobiet w okresie premenopauzalnym, z zachowaną ujemną korelacją z wiekiem, co potwierdza szybszy ubytek masy kostnej po menopauzie, związany z utratą ochronnego działania estrogenów. 3. Dodatnia korelacja Ad-SoS ze wzrostem oraz ujemna z BMI wskazuje na zależność struktury i jakości kości od wielkości szkieletu.