Surgical treatment of elderly patients with severe aortic stenosis in the modern era – review - Kwiecień, Anna; Hrapkowicz, Tomasz; Filipiak, Krzysztof; Przybylski, Roman; Kaczmarczyk, Marcin; Kowalczuk, Anetta; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2018)
Chirurgiczne leczenie ciężkiej stenozy aortalnej przynosi dobre wyniki zarówno krótko-, jak i długoterminowe, nawet u pacjentów w podeszłym wieku. Pomimo wprowadzenia metod przezskórnych przeznaczonych dla pacjentów z grupy wysokiego ryzyka, chirurgiczna wymiana zastawki aortalnej jest złotym standardem. Zaawansowany wiek pacjentów nie powinien być jedynym czynnikiem ograniczającym możliwość wykonania operacji. W artykule zaprezentowano najważniejsze informacje na temat wyników chirurgicznej (klasycznej) wymiany zastawki aortalnej u starszych pacjentów. Omówiono również leczenie przezcewnikowe oraz małoinwazyjną metodę chirurgicznej wymiany zastawki aortalnej. Przedstawione dane odnoszą się do obowiązujących wytycznych dotyczących leczenia ciężkiej stenozy aortalnej.