Rak sutka a terapia hormonalna okresu menopauzy - Pertyński, Tomasz; Stachowiak, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2005)
W pracy przedstawione zostały dane na temat związku steroidów płciowych z rozwojem gruczołu sutkowego oraz procesami mitozy, apoptozy i kancerogenezy w sutku. Przytoczono również najnowsze informacje dotyczące bezpieczeństwa stosowania terapii hormonalnej w grupie kobiet po leczeniu raka sutka. Będąc zdania, że obecnie jedynie estrogeny są w stanie w pełni leczyć objawy wypadowe kobiet menopauzalnych, autorzy prezentują pogląd o ważnej roli, jaką powinna odegrać w tym czasie dobrze dobrana do potrzeb pacjentki, niskodawkowa (25 mg i 37,5 μg 17β-E 2 /dobę), przezskórna estrogenoterapia.